Ce este un bitcoin

Bitcoin este o moneda digitala criptata, lansata in 2009 de catre un programator sau un grup de programatori ce s-a folosit de pseudonimul Satoshi Nakamoto pentru a oferi prima valuta electronica din lume.

Sistemul are la baza principiul peer-to-peer, de la egal la egal, toate tranzactiile avand loc direct intre utilizatori, fara un intermediar sau un tert. Tranzactiile cu BTC in sine sunt verificate prin intermediul unor „noduri”, numite Blocuri, si apoi inscrise intr-un registru public numit blockchain – Lant de blocuri.

Aceasta metoda asigura transparenta, dar si un grad sporit de securitate intregului sistem. Lipsa unui administrator, a unui intermediar sau a unei entitati care sa coordoneze tranzactiile face ca aceasta moneda sa fie prima moneda descentralizata din lume.
Bitcoinii apar ca urmare a acestui proces de verificare a tranzactiilor si ei sunt rezultatul unor calcule matematice extrem de complexe. Nefiind o moneda clasica, FIAT, tiparita, Bitcoin se regaseste sub forma unui cod alfanumeric foarte complicat. Acest proces poarta denumirea de Mining su minerit si presupune un soft special si o mare putere de calcul din partea echipamentelor implicate.
Pentru a putea fi primit, detinut si utilizat, Bitcoin are nevoie de existenta unui portofel electronic (e-wallet), care sa stocheze toate datele cu privire la monedele respective, inclusiv codul.
Bitcoin este recunoscuta ca o moneda, avand majoritatea caracteristicilor unei monede clasice. Raritatea este una dintre ele, iar Bitcoin respecta intru totul aceasta cerinta. Numarul de bitcoini ce vor putea fi emisi vreodata este de doar 21 de milioane, limita la care se va ajunge undeva in jurul anului 2040. Dupa aceasta data procesul se va incheia de la sine. Multi isi pun problema ce se va intampla ulterior cu aceasta valuta. Raspunsul este ca… nimic. Faptul ca o moneda nu mai este emisa nu ii diminueaza din valoare.
Si in prezent valoarea unui singure monede Bitcoin este foarte mare, iar o tranzactie utilizand doar Bitcoin ar fi aproape imposibila. De aceea, ca orice alta moneda, si Bitcoin are subdiviziuni, cele mai utilizate fiind 0,01 BTC = 1 cBTC = 1 centibitcoin (denumit si bitcent), 0,001 BTC = 1 mBTC = 1 milibitcoin (denumit si mbit sau milibit), 0,000 001 BTC = 1 μBTC = 1 microbitcoin (denumit si ubit (pronuntat iu-bit) sau microbit). Aceste subunitati vor fi din ce in ce mai utilizate tocmai pentru ca au o valoare mai mica, mai apropiata de necesitatile curente ale unui om.
Utilizarea bitcoinilor are si avantajul ca nu exista costuri ascunse, nu se percep taxe sau comisioane, asa cum se intampla in cazul valutelor tranzactionate prin banca, spre exemplu. Acest lucru, alaturi de securitatea tranzactiilor si de rapiditatea lor, a determinat tot mai multi comercianti sa accepte ca metoda de plata Bitcoin. Pe lista celor mai cunoscuti dintre ei amintim Microsoft, Dell, Zynga, PayPal sau Time Inc..
Bitcoin este asadar o valuta ce nu este controlata de nici un stat si de nici o institutie si care reuseste sa se impuna tot mai mult in randul oamenilor tocmai datorita dorintei acestora de a beneficia de libera administrare a banilor lor, fara teama unei interventii inflationiste din partea guvernului emitent.

Tagged with:
Posted in Articole
Facebook

Inscriere in directoare

Oferim serviciul de inscriere in directoare web romanesti de peste 5 ani. Avem o lista de peste 120 de directoare romanesti, online, pe care o actualizam in mod continuu. Pachetul este de 22 euro (PayPal, Transfer Bancar). Pentru directoare straine, contactati-ne.

Advertoriale
Va oferim articole cu link-uri in ele, pe o retea de siteuri de calitate, cu ip-uri unice. Articolele pot fi scrise de noi, sau de dvs, doar pentru publicare. Avem o gama larga de nise, printre care sanatate, divertisment, sport, administratie, culinar si chiar auto.